توانبخشی فلج مغزی

توانبخشی حرکتی
زمان مطالعه: 7 دقیقه

توانبخشی فلج مغزی به چه معنی می باشد؟ آیا بعد از فلج مغزی می توان با کمک تجهیزات توانبخشی حال مریض را بهتر کرد؟ 

امروزه بسیاری از افراد چه پیر چه جوان دچار فلج مغزی می شوند. اما مراقبت های بعد از برای بهبود بیمار بسیار مهم است. در اینجا از ابزارهایی که برای فلج مغری است صحبت می کنیم. با ما همراه باشید. 

قبل از اینکه از توانبخشی مغزی صحبت کنیم، فلج مغزی را شرح می دهیم.

فلج مغزی یا CP چیست ؟

فلج مغزی یا سی پی عارضه ای است که به علت آسیب مغز در دوران جنین و یا در سال های ابتدایی زندگی رخ می دهد.

فلج مغزی کودکان بر اثر رشد ناکامل یا غیر طبیعی و یا وارد شدن آسیب به قسمتی از مغز که مسئول کنترل حرکات بدن است رخ می دهد.

فلج مغزی یا سی پی (cp) نوعی اختلال است که بر مغز تأثیر می‌گذارد و باعث نقص حرکتی می‌شود. در این شرایط منطقه‌ای از مغز از کار افتاده یا فلج می‌شود که منجر به فلج جزئی یا کامل عضلات می‌گردد. آسیب مغزی معمولاً قبل، حین یا اندکی پس از تولد اتفاق می‌افتد و می‌تواند موجب ناتوانی کودک در تمام طول زندگی شود.

گاهی اوقات فلج مغزی اصطلاحی است که شامل ناتوانی‌های متعدد حرکتی و مغزی مختلف می‌باشد، اما به طور کلی سه نوع فلج مغزی وجود دارد: فلج مغزی اسپاستیک، فلج مغزی دیس کینتیک یا آتتوئید و فلج مغزی آتاکسیک. یادآوری این نکته حائز اهمیت است كه كودكان بیش از هر زمان دیگری ممکن است در تمام عمر خود با فلج مغزی زندگی كنند و حتی در بزرگسالی همچنان به خدمات پزشکی متعدد و مراقبت نیاز خواهند داشت. اگرچه میزان مراقبتی که این بیماران نیاز دارند به شدت اختلال بستگی دارد. کودکانی که دارای اشکال خفیف فلج مغزی هستند، می‌توانند به موفقیت‌هایی در درمان‌های خود دست یابند و در حین درمان در خانه خود بمانند، در حالی که موارد شدید فلج مغزی ممکن است نیاز به مراقب دائم و تمام وقت داشته باشند.

این آسیب ممکن است قبل از تولد، حین زایمان یا پس از تولد و در دوران نوزادی رخ دهد.

این بیماری سبب ایجاد مشکلات جدی در حرکات بدن و هماهنگی عضلات بدن شده و فرد را نیازمند خدمات توانبخشی از جمله فیزیوتراپی می کند.

بروز اختلال در تشکیل قسمت‌هایی از مغز که در کنترل حرکات بدن و حفظ حالت و تعادل بدن نقش دارند علت اصلی ابتلا به این عارضه مغزی است.

نرسیدن اکسیژن مغز قبل از تولد، حین تولد و بعد از آن می تواند منجر به فلج مغزی شود.

فلج مغزی مادرزادی به علت رشد ناقص و غیر طبیعی مغز در دوران جنین رخ می دهد، فلج مغزی حین تولد به دلیل نرسیدن اکسیژن به مغز نوزاد بدلایلی همچون زایمان سخت و طولانی رخ داده و فلج مغزی پس از تولد بدلیل وارد شدن ضربات ناگهانی به سر نوزاد در سال های ابتدایی زندگی رخ می دهد.

در کودکان سی پی مادرزادی قشر مغز در دوران جنینی به طور کامل و طبیعی رشد نکرده که سبب بروز این عارضه مغزی می شود.

تاخیر در مراحل رشد حرکتی کودک می تواند به عنوان اولین علامت سی پی اطلاق شود..

اختلال در یادگیری، عقب ماندگی ذهنی و مشکلاتی بینایی و شنوایی از عوارض همراه با این بیماری هستند.

توانبخشی فلج مغزی چیست؟ 

به همه ی اموری که باعث می شود فردی که مبتلا به cp شده است بهبود یابد، توانبخشی فلج مغزی گفته می شود. 

توانبخشی فلج مغزی یک اصل مهم در روند درمان فلج مغزی است. انجام فیزیوتراپی، کار درمانی، و گفتاردرمانی از جمله بخش‌های توان مهم توان‌خشی بیمار فلج مغزی هستند. انتخاب دقیق تر درمان‌ها در این حوزه‌ها به وضعیت خاص هر بیمار و اهداف درمانی بستگی دارد. انجام توان‌بخشی فلج مغزی در کودکان موجب می‌شود که آن‌ها یادبگیرند چگونه عضلات بزرگ و اصلی بدن خود را کنترل کنند، چگونه گروه‌های عضلانی کوچکتر را کنترل کنند و چگونه حواس خود را با حوه حرکت دادن عضلات خود هماهنگ کنند. آنها همچنین تکنیک‌هایی برای برقراری موثر ارتباط و انجام امور روزمره خود می‌آموزند.

یکی از راهکارهایی که می تواند در جهت جابه جایی و انتقال بیماران فلج مغزی یا cp بکار گرفته شود استفاده از ویلچرپله رو و بالابر خانگی بیمار می باشد. همچنین می توان از انواع مدل های ویلچر نیز در جهت جابه جایی اسان تر این بیمار استفاده کرد.

در فیلم زیر سعی کردیم اطلاعات کامل تری راجب علت ایجاد فلج مغزی را بررسی کنیم.

علائم ایجاد فلج مغزی

در این بخش برخی از مهمترین علائم و نشانه های ایجاد فلج مغزی را بررسی می کنیم:

  • تفاوت و تنوع در تون عضلات ، مانند سفتی یا شلی بیش از حد
  • عضلات سفت و رفلکس های اغراق آمیز (اسپاستیک)
  • عضلات سفت و سخت با رفلکس های طبیعی (سفتی)
  • عدم تعادل و هماهنگی عضلانی (آتاکسی)
  • لرزش یا حرکات غیر ارادی
  • حرکات کند و آهسته
  • تأخیر در رسیدن به نقاط عطف مهارت های حرکتی ، مانند فشار آوردن روی بازوها ، نشستن یا خزیدن (چهار دست و پا رفتن)
  • علاقه به یک طرف بدن ، مانند رسیدن به چیزی با یک دست یا کشیدن یک پا هنگام خزیدن
  • دشواری در راه رفتن ، مانند راه رفتن روی انگشتان پا ، راه رفتن به صورت خمیده و زاویه دار ، راه رفتن قیچی مانند با زانوهای ضربدری ، راه رفتن با فاصله زیاد پاها  یا راه رفتن نامتقارن
  • ریزش بیش از حد آب دهان یا اختلالات بلع
  • مشکل در مکیدن یا غذا خوردن
  • تأخیر در رشد گفتار یا مشکل در صحبت کردن
  • مشکلات یادگیری
  • مشکل در مهارت های حرکتی ظریف ، مانند بستن دکمه لباس یا برداشتن وسایل
  • تشنج

توانبخشی فلج مغزی

فلج مغزی می تواند کل بدن را تحت تأثیر قرار دهد ، یا ممکن است در درجه اول فقط به یک اندام یا یک طرف بدن آسیب برساند. اختلال مغزی که باعث فلج مغزی شده است با گذشت زمان تغییر نمی کند ، بنابراین علائم معمولاً با افزایش سن بدتر نمی شوند.

با این حال ، با بزرگتر شدن کودک ، برخی از علائم ممکن است کم و بیش در او آشکار شوند. مشکلات کوتاه شدن و سفتی عضلات در صورت عدم درمان تهاجمی ممکن است بدتر شوند.

توانبخشی شامل مجموعه اقداماتی می شود که برای یک فرد معلول یا ناتوان برای کمک به کاهش مشکلات و عوارض بیماری و افزایش استقلال فردی و کاهش وابستگی به اطرافیان انجام می گیرد.

فلج مغزی یا سی پی CP یکی از ناهنجاری های رشدی است که می تواند مشکلاتی در زمینه حرکت ، توانایی های ذهنی ، گفتار و … برای فرد مبتلا به همراه داشته باشد.

فلج مغزی کودکان به دلیل رشد ناقص یا غیر طبیعی و یا وارد شدن آسیب به قسمتی از مغز که مسئول کنترل حرکات بدن است ایجاد شده و عوامل مختلف قبل ، حین و پس از تولد در بروز آن موثرند.

فیزیوتراپی ، کاردرمانی و گفتاردرمانی از مهم ترین اقدامات توانبخشی هستند که برای مبتلایان به فلج مغزی انجام می گیرند.

عوامل مختلفی قبل از تولد و در دوران بارداری ، حین تولد و یا پس از آن در دروان کودکی ممکن است موجب بروز فلج مغزی شود.

وارد شدن آسیب به مادر و جنین در دوران بارداری ، نرسیدن اکسیژن به مغز نوزاد حین تولد در طی زایمان های سخت و طولانی و یا وارد شدن آسیب به سر در دوران کودکی می توانند منجر به بروز فلج مغزی شوند.

اختلالات جسمی _ حرکتی که سبب ناتوانی در حفظ تعادل و راه رفتن بطور صحیح می شود ، اختلالاتی در زمینه گفتار و تکلم صحیح و مشکلات ذهنی و شناختی از مهم ترین عوارض فلج مغزی هستند که فرد مبتلا را نیازمند خدمات توانبخشی می کنند.

توانبخشی فلج مغزی به بیمار کمک می کند تا مشکلاتی که در زمینه های حرکت ، گفتار ، درک  و هماهنگی بین فعالیت ها برای وی ایجاد شده را به حداقل برساند و از این طریق زندگی بهتری را در آینده تجربه کند.در توانبخشی شناختی از مجموعه تکنیک های برای درگیر و فعال نمودن مغز کودک برای کمک به کاهش مشکلات جسمی و ذهنی استفاده می شود. ناهنجاری های مغزی مرتبط با فلج مغزی همچنین ممکن است به سایر مشکلات عصبی منجر شوند ، از جمله:

  • مشکل در دیدن و شنیدن
  • ناتوانی های فکری
  • تشنج
  • درک غیر طبیعی  از لمس یا درد
  • بیماری های دهان و دندان
  • مشکلات بهداشت روان
  • بی اختیاری ادرار

برای خرید صندلی پله، ویلچر پله رو و تجهیزات توانبخشی فلج مغزی می توانید از مشاوران کوشا کمک بگیرید. 

شیوه نوین توانبخشی حرکتی برای معلولین فلج مغزی

دستگاه توانبخشی فلج مغزی به منظور کمک به افرادی که دارای فلج تحتانی هستند می تواند موثر واقع شود و مخصوصا در افرادی که سکته مغزی کرده اند کاربرد دارد و می تواند در روند بهبود فرد موثر واقع گردد. اخیرا تیمی از محققان در فرانسه بر روی فردی که به دلیل آسیب نخاعی نمیتوانست دست و پایش را به حرکت دراورد تحقیقاتی انجام دادند. این بیمار که بمدت دو سال فلج شده می گوید که بعد از اتصال exoskeleton احساس فردی را دارد که قدم بروی ماه می گذارد.

عملکرد دستگاه توانبخشی فلج مغزی

در واقع فرایند دستگاه توانبخشی فلج مغزی به این صورت است که در مغز بیمار دو ایمپلنت چیپست قرارداده می شود که سیگنالهای انتقالی از مغز را رمزگشایی کرده و به exoskeleton منتقل می کنند. در این فرایند ، ابتدا فرد بیمار از طریق شبیه سازی یک بازی ویدیویی از طریق رابط مغز و رایانه آموزش داده می شود. بعد از تمرین ، فرد داخل دستگاه exoskeleton قرار می گیرد و همان تکنیک های ذهنی که آموزش دیده برای کنترل دستگاه حرکتی استفاده می نماید. حرکت دادن پاها بسیار ساده تر از حرکت های دست و بازوها انجام می گیرد و با درجه آزادی بالاتری صورت می پذیرد. فعلا تمامی این عملیات در مرحله تحقیقاتی می باشد . در واقع فرایند توانبخشی فلج مغزی تنها یک شروع است و آینده ای روشن را برای بیماران و ناتوانان ایجاد می نماید.

منبع مقاله : وب سایت medgadjet

دستگاه ویلچر RIG جهت حرکت افراد ناتوان در مسیرهای ناهموار

اخیرا یکی از شرکت های مطرح در حوزه طراحی و تولید تجهیزات توانبخشی دستگاهی مشابه ویلچر توانبخشی طراحی کرده است که قابلیت حرکت در مسیرهای ناهموار و افرودی را داراست.

افراد مبتلا به فلج اندام های تحتانی معمولا توانایی شرکت در مسیرهای طبیعت گردی و حرکت در فضاهای باز را به سادگی ندارند . عموما طراحی ویلچر ها به نحوی است که توانایی عبور از مسیرهای ناهموار و راه های طولانی را ندارند.

RIG دستگاهی است که ویلچر نمی باشد ولی تا حدی در این دسته بندی قرار می گیرد ، یک دستگاه حرکتی چهارچرخ است که از قطعات دوچرخه های برقی الکتریکی برای تامین انرژی استفاده می نماید. لاستیک های بزرگ کشش مورد نیاز را تامین می نماید و از طریق یک سیستم تعلیق فوق العاده متصل به یک چارچوب قوی ، انعطاف مناسبی برای حرکت ایجاد می نماید.

با استفاده از باطری های دوچرخه های برقی می توان مسافت طولانی تری را با Rig طی کرد . قیمت این دستگاه در حدود ۵۰۰۰ دلار می باشد و به دلیل مکانیزم ساده حتی یک تعمیرکار دوچرخه نیز می تواند ان را تعمیر کند .

مقالات مرتبط

خدمات حمل بیمار از پله
مقالات آموزشی

حمل بیمار از پله

زمان مطالعه: 2 دقیقه افراد سالمند و ناتوان در جهت عبور از مسیر پله ها همواره دچار مشکل هستند و نیاز به یک نفر همراه دارند. در بسیاری موارد

توضیحات بیشتر »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + 14 =

اسکرول به بالا