فیزیوتراپی زانو چیست؟

مراحل فیزیوتراپی زانو
زمان مطالعه: 6 دقیقه

فیزیوتراپی زانو به چه صورتی است؟ برای فیزیوتراپی زانو چه نکاتی را باید رعایت کنید؟ در این مقاله از کوشا می خواهیم شما را با فیزیوتراپی زانو آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

همه چیز در مورد فیزیوتراپی زانو 

زانوها یکی از پیچیده‌ترین مفاصل در بدن شما هستند که باید نیرویی در حدود 6 برابر وزن بدن شما را تحمل کنند. به طور متوسط، مفاصل زانو حدود یک میلیون مرتبه در سال خم می‌شوند بنابراین این که دچار مشکل شوند دور از انتظار نیست. بسیاری از زانو دردها ممکن است با فیزیوتراپی به موقع و بدون نیاز به انجام تزریق‌های دردناک یا مصرف دارو به سرعت بهبود یابند. فیزیوتراپی باید در مرحله اول و قبل از انجام هر گونه عمل و فرایند تهاجمی مانند عمل‌های جراحی انجام شود.

فیزیوتراپی زانو چیست؟

آسیب‌دیدگی زانو باعث بروز درد در یک بخش مهم بدن شده و ممکن است مفصل و عضلات را نیز درگیر کند. مصرف دارو ممکن است مفید باشد اما متخصصین کلینیک فیزیوتراپی و توان‌بخشی یادمان می‌توانند در مورد روش‌های تسکین درد که در کنار مصرف دارو مؤثر هستند با شما صحبت کرده و مشاوره بدهند.

فیزیوتراپی یک بخش مهم درمانی برای بیشتر افراد مبتلا به درد زانو یا افرادی که دچار آسیب‌دیدگی زانو شده‌اند است. این اقدامات توسط یک متخصص فیزیوتراپی که عضوی از تیم تخصصی درمان است انجام می‌شود و به شما کمک می‌کند تا فعالیت‌های خود را دوباره آغاز کرده و زندگی مستقل خود را در منزل و محل کار ادامه دهید. این متخصصین در ارزیابی حرکات، خبره بوده و می‌توانند به شما نشان دهند که چگونه از مفاصل خود محافظت کنید. متخصصین فیزیوتراپی برای تشخیص و درمان مشکلات عضلات و مفاصل آموزش دیده‌اند.

متخصص فیزیوتراپی می‌تواند به شما در درک آن چیزی که برای عضلات یا مفاصل شما اتفاق افتاده است کمک کند. درک درد زانو به شما کمک می‌کند که اثرات آن را مدیریت کنید.

قبل از اینکه فیزیوتراپی زانو را شروع کنیم بهتر است بدانیم که زانو چگونه کار می کند؟

مفصل زانو محل تلاقی استخوان ران با استخوان ساق پا است. انتهای هر یک از این استخوان‌ها با غضروف پوشیده شده است که باعث می‌شود این استخوان‌ها بدون داشتن اصطکاک روی یکدیگر لغزیده و حرکت کنند. مفصل زانو دو قطعه غضروفی اضافی به نام مینیسک نیز دارد که بار را به طور مساوی در زانو توزیع می‌کند.
مفصل زانو توسط چهار رباط در محل خود نگه داشته می‌شود. این باندهای قوی و ضخیم درون و اطراف کپسول مفصل قرار دارند و همراه با خود کپسول از حرکت استخوان‌ها در جهت‌های نادرست و دررفتگی آنها جلوگیری می‌کنند. عضلات ران (عضلات چهار سر ران) نیز به حفظ زانو در محل آن کمک می‌کنند.

درد زانو ممکن است علت‌های متعددی داشته باشد. یکی از دلایل اصلی آن ابتلا به استئو آرتریت است که یک بیماری است که بر مفاصل تأثیر می‌گذارد. سطوح درون مفصل ممکن است دچار آسیب‌دیدگی شده و مفصل نتواند به طور روان حرکت کند.

• درد پاتلافیمورال
• آسیب‌دیدگی مینیسک
• آسیب‌دیدگی رباط صلیبی
• دررفتگی یا پیچ‌خوردگی زانو

بیماری آرتروز زانو چیست؟

روماتیسم مفصلی

این بیماری می‌تواند مفاصل زیادی را در بدن درگیر کند. از علائم درگیری روماتیسمی زانو، درد، التهاب و تورم زانو است.

فیزیوتراپی زانو یکی از روش های درمان دردهای زانو است که به منظور بدست آوردن توانایی و بهبود حرکت زانو انجام می شود. هدف فیزیوتراپی برای درد زانو، درمان و توانبخشی شما بعد از صدمه دیدن یا آسیب دیدگی است تا شما بتوانید فعالیت های خود را در سریعترین زمان ممکن آغاز کنید.

راهنمای خرید ماساژور زانو 

زمانی که شما برای درمان دردهای زانوی خود به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید؛ این متخصصین عموما پس از بررسی علت درد و ارائه انواع روش های درمانی، شما را به یک فیزیوتراپ ارجاع می کند؛ زیرا فیزیوتراپی یک جز جدانشدنی از درمان انواع دردها و آسیب های زانو است.

از جمله اقداماتی که در فیزیوتراپی برای درمان زانو درد انجام می دهد شامل:

بهبود و برگرداندن دامنه حرکتی مفصل زانو

افزایش انعطاف پذیری و برگرداندن قدرت به عضلات پا

روش های فیزیوتراپی زانو :

انواع این روش ها به شرح زیر می باشد:

۱– روش اولتراسوند(امواج ماوراء صوت) :

اگر آسیب دیدگی در حد کشیدگی عضله و یا مشکلاتی  باشد که برای دوندگان پیش می‌آید از این روش جهت فیزیوتراپی زانو استفاده می‌شود. به طور کلی این روش از رایج ترین روش ها در درمانی زانوست.

استفاده امواج ماوراء صوت از سال ۱۹۵۰به بعد رواج یافت. امروزه تنوع بیشتری  پیدا کرده و انواع مختلف درمان با امواج اولتراسوند در دسترس است. هر کدام از این روش‌ها در موارد مختلفی به کار می‌رود، اما دارای اصول و عملکرد یکسانی است.

۲- روش مگنت تراپی

بعضی از اوقات جهت فیزیوتراپی زانو ، درد مفاصل ویا درد زانو با مگنت تراپی درمان می‌شود، درمانی که بدون درد است . در این روش از امواج الکترومغناطیسی استفاده می شود، سیگنالی که به واسطه میدان الکترومغناطیسی ایجاد می‌شود در درمان درد زانو موثر است.

۳- ورزش به همراه حرکات اصلاحی

دراین روش باید کاری کرد تا از فشار بر روی مفاصل کم شود و از عضلات زانو حمایت شود،  این امر با ورزش وحرکات اصلاحی صورت می‌گیرد، حرکاتی که قدرت وتحمل عضلات پا ، یعنی عضله چهارسر ران و زردپی را افزایش می دهد، به این ترتیب، عملکرد عضلات پا بهبود می‌یابد.

مراحل فیزیوتراپی زانو

در فیزیوتراپی زانو فیزیوتراپیست می‌تواند تشخیص بدهد که شما تا چه اندازه به حرکت اصلاحی و ورزش نیاز دارید،  متخصص ضمن پروسه درمان و توانبخشی، نوع عملکرد را تحلیل می‌کند.

۴- روش الکتروتراپی

یکی از روش‌های درمان زانو درد و فیزیوتراپی زانو با دستگاه استفاده از الکتروتراپی است، این روش نوعی درمان فیزیکی است، به این معنی که پدهای الکتریکی بر روی پوست قرار می‌گیرد و به این ترتیب اعصاب وفیبرهای عضلانی تحریک می‌شوند.

در حال حاضر، در کلینیک های توانبخشی، انواع گوناگونی از دستگاههای الکتروتراپی موجود است، TENS از معروف‌ترین دستگاه‌هاست. استفاده از این دستگاهها سبب می‌شود تا درد  کاهش یابد ، سرعت درمان  بیشتر شود، بهبودی تسهیل شود و همچنین توانبخشی عضلات سریع‌تر انجام گیرد.

مکانیسم کار این دستگاه‌ها، قطع، تغییر و یا القای پالس الکتریکی است. این عمل توسط تغییر در فرکانس‌های الکتریکی انجام می‌شود.

نتیجه کار این دستگاه‌ها بر روی بیمار، تحریک آزاد سازی اندروفین خواهد بود، اندروفین همان هورمون ضد درد است، گذشته از این، تحریک ماهیچه‌ها، افزایش گردش خون و کاهش التهاب در محل، نیز از نتایج این سیستم درمانی است.

فواید فیزیوتراپی زانو چیست ؟

بازگشت بیمار به مرحله ای که قادر باشد، فعالیت‌های روزمره و عادی خود را بدون هیچ گونه کمکی پیش ببرد،  هدف فیزیوتراپی محسوب می‌شود. اگر فرد زانو درد نداشته باشد، میتواند بسیاری از فعالیت های روزمره را به آسانی انجام دهد،

اصولاً تکنیکهای فیزیوتراپی زانو به منظور حفظ استقامت ماهیچه ها و بهبود حرکات آنها طراحی شده و آموزش می‌دهد که تغییر موقعیت از حالتی به حالت دیگر چگونه به شکل صحیح صورت گیرد، همچنین در صورت لزوم، روش استفاده  از وسایل کمکی در هنگام راه رفتن  را آموزش می‌دهد.

در اغلب موارد، آسیب دیدگی منیسک، بدون جراحی می‌تواند بهبود یابد. برای اطمینان از صحت این موضوع، یک دوره کوتاه درمانی توسط فیزیوتراپیست برای مریض تدارک داده می‌شود، بعد از آن پزشک متخصص با معاینه تشخیص می‌دهد که جراحی لازم است یا خیر.

درد زانو در این موارد  معضل اصلی است، فیزیوتراپیست، از یخ برای فشرده سازی زانو استفاده می کند، در بیشتر اوقات همین روش را به بیمار هم آموزش می‌دهد. بیمار می‌تواند ادامه ریکاوری را خود در خانه انجام دهد.

یکی از علایم مشخصه در این بیماری تورم است، اگر در پروسه انجام فیزیوتراپی زانو ، زانو متورم شود، نشان دهنده میزان بالای فعالیت است، در این موارد باید فیزیوتراپیست را در جریان بگذاریم تا تعداد حرکات را تعدیل کند.

یکی از تکنیکهای درمانی،  تحریک الکتریکی عصبی (NMES)  است،  از این تکنیک به منظور افزایش قدرت زانو بهره میبرند. متخصص فیزیوتراپی، هم از این روش استفاده می‌کند و هم به منظور باز گرداندن دامنه حرکتی زانو به حالت عادی وحفظ قدرت زانو ، تمرینات خاصی را توصیه می‌کند. بدیهی است این تمرینات از فردی به فرد دیگر، متفاوت است، هر بیماری به فراخور حال و وضعیت خودش تمرینات رادریافت می‌کند.

هدف از فیزیوتراپی زانو

  • در ابتدا درد والتهاب را تسکین دهد.
  • کمک می‌کند دامنه حرکتی مفصل به حالت طبیعی باز گردد و زانو درد درمان شود.
  • زانو تقویت شود، یعنی عضلات چهارسر ران (خصوصاًVMO) یا (همسترینگ واستون مدیالیس اوبلیک) قوی‌تر شود.
  • عضلات ساق پا ، لگن ومفصل ران تقویت شود.
  • موقعیت هم محوری کاسه زانو در شرایط بهتری قرار گیرد.
  • فیزیوتراپی زانو می‌تواند طول عضله را به حالت طبیعی بازگرداند، حالت اندام را بهبود بخشد و در اندام تعادل ایجاد کند.
  • راه رفتن را تصحیح کند، عملکرد آدمی را در حالت ایستادن ، نشستن، پریدن روی یک پا و فرود آمدن پس از پرش بهبود بخشد.
  • با انجام فیزیوتراپی، احتمال آسیب مجدد به حداقل می‌رسد.
  • وآخر اینکه معمولاً، زمانی که زانو آسیبی می‌بیند، به همراه آن منیسک هم درگیر می‌شود، با انجام فیزیوتراپی همه این آسیب‌ها ترمیم پذیر است.

مشکلات اسکلتی و مفصلی را نمی توان مختص به افراد مسن و پیر دانست. جمعیت افراد جوانی که دچار آسیب های مفصلی هستند و با انجام روش های درمان زانو درد در جهت درمان مشکلات مفصل زانوی خود تلاش می کنند، کم نیست. موارد زیادی ممکن است سبب مراجعه ی افراد جوان به کلینیک های فیزیوتراپی و استفاده ی آن ها از خدمات فیزیوتراپی زانو شود. برخی بیماری ها که ممکن است از سنین پایین نمود پیدا کنند و علائمی مانند درد و کاهش محدوده ی حرکتی مفاصلی همچون زانو شود، یکی از این دسته موارد است.

ضربات مختلف و معمولا شدید که ممکن است در دعواهای شایع میان پسران جوان به مفصل زانو وارد شود، فرد جوان را مجبور به مراجعه به مراکز پزشکی و استفاده از خدمات توانبخشی زانو می نماید. ضربات مختلفی با درجه شدت متفاوت، در تصادفات جاده ای به زانو وارد شده و اگر خیلی شدید نباشد که جراحی اولین اولویت نباشد، انجام فیزیوتراپی زانو برای کاستن از علائم ناشی از آسیب همانند درد و کاهش دامنه ی حرکتی یک فوریت برای بهبودی فرد می باشد.

مقالات مرتبط

خدمات حمل بیمار از پله
مقالات آموزشی

حمل بیمار از پله

زمان مطالعه: 2 دقیقه افراد سالمند و ناتوان در جهت عبور از مسیر پله ها همواره دچار مشکل هستند و نیاز به یک نفر همراه دارند. در بسیاری موارد

توضیحات بیشتر »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + 2 =

اسکرول به بالا